Спите достатъчно, но все още се чувствате уморени? Сънят не е

...
Спите достатъчно, но все още се чувствате уморени? Сънят не е
Коментари Харесай

Защо постоянно сме уморени

Спите задоволително, само че към момента се чувствате изтощени? Сънят не е единственият фактор, който въздейства на нашата активност. Има няколко аргументи, заради които човек може да е отпаднал, даже и след положително спане. 

Неправилно хранене

Рафинираните въглехидрати са бърз източник на сила. След като хапнете сладка зърнена закуска, бисквити, паста, пица или нещо сходно, кръвната ви захар се покачва и усещате прилив на сила. Когато обаче резултатът от тези храни премине, стартирате още веднъж да се чувствате изтощени, даже повече отпреди. И в случай че непрекъснато посягате към такива храни, умората ще се връща още веднъж и още веднъж, и ще си изтезава през целия ден. Добър вид е да замените храните с рафинирани въглехидрати със зеленчуци, овесени ядки, леща и всевъзможни храни, богати на фибри.

Ниска интензивност

Много от нас си мислят, че най-хубавото средство против умората е да се приберем след работа вкъщи и да легнем на дивана, с цел да си почиваме. Всъщност имаме потребност от физическа интензивност най-малко два пъти в седмицата, с цел да се усещаме по-енергични и да се преборим с умората.

Некачествен сън

Важно е освен какъв брой часове спим в денонощието, само че и дали се наспиваме добре. Понякога хората се усещат доста изморени даже след 9 часа сън. За да се наспиваме добре е нужно да не си лягаме нервни и ядосани и да се постараем да се разсънваме всяка заран едновременно. Разбира се, за предпочитане е да спим през нощта, в случай че не работим нощем, тъй като дневният сън рядко ни обезпечава нужната отмора. Да се опитваме да прогоним съня и умората с кафе и енергийни питиета също е неверна тактика и се отразява зле на режима ни в дълготраен проект.

Хранителни алергии или нетърпимост към някои храни

Ако постоянно ви се случва да се почувствате изтощени през деня без някаква забележима причина, може да имате нетърпимост към избрани храни. Най-често към глутен, млечни артикули или яйца.

Недостатъчно вода

Дехидратацията е една от най-често срещаните аргументи за непрекъснатата отмалялост. Затова просто пийте повече вода. Когато се почувствате изтощени, изпийте една чаша вода и ще забележите разликата.

Стрес

Множество изследвания потвърждават, че стресът може да аргументи отмалялост. Едно от тях потвърждава, че в случай че човек не се оправи със напрежението в точния момент, той може да докара до още по-високи нова на безсилие. Йогата и медитацията могат да бъдат едно положително решение на този проблем.

Липса на витамини

Когато няма задоволително количество от витамините D, B12 или желязо в хранителния ви режим, постоянно можете да станете лесна жертва на умората. Хапвайте повече спанак, сьомга, мляко, яйца или взимайте витамини като хранителна добавка. И не на последно място - опитвайте се да прекарвате колкото можете повече време на слънце.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР